Ο σοφός είπε κάποτε ότι όποιος καταφέρει και ελέγχει τον καιρό θα ελέγχει και τον κόσμο!
Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, στα τέλη τις δεκαετίας του 50, την εποχή του ψυχρού πολέμου, ξεκίνησε έρευνα για το πώς θα μπορούσαμε να τροποποιήσουμε τον καιρό! Συγκεκριμένα άρχισαν προσπάθειες επεμβάσεων στα σύννεφα. Σήμερα υπάρχουν προγράμματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, γνωστά ως προγράμματα «σποράς των νεφών» / «βομβαρδισμού των νεφών»!
Ακολουθεί απόσπασμα από άρθρο της Μαρίας Πανάγου
Η μεθοδολογία αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ειδικά εξοπλισμένων αεροσκαφών τα οποία πετούν στις περιοχές με πρόβλημα, κάνοντας τη λεγόμενη σπορά (βομβαρδισμό) των νεφών. Τα αεροπλάνα είναι σε επιφυλακή και, μόλις εντοπιστούν από τους ειδικούς τα κατάλληλα σύννεφα, απογειώνονται αμέσως και τα προσεγγίζουν σε συγκεκριμένο ύψος και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, απελευθερώνοντας το υλικό σποράς, που είναι στην πλειονότητα των προγραμμάτων ο ιωδιούχος άργυρος.
Το υλικό αυτό είναι το πιο κοινό μαζί με άλλα που χρησιμοποιούνται και τα οποία έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν πολυάριθμους πυρήνες στο νέφος, οι οποίοι προκαλούν τη συμπύκνωση των υδρατμών και την έναρξη ή την ενίσχυση των βροχοπτώσεων.
«Η αύξηση των βροχοπτώσεων που επιτυγχάνεται με τη σπορά των νεφών είναι της τάξης του 10%-15%, που αντιστοιχεί σε σημαντική ποσότητα νερού, συγκριτικά με την ποσότητα που θα έδινε ένα σύννεφο», διευκρινίζει ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας.
Ωστόσο υπάρχουν αμφισβητήσεις σχετικά με την απόδοση των προγραμμάτων αυτών σε σχέση με το κόστος εφαρμογής τους. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρειάζονται για κάθε τέτοια απόπειρα, που διαρκεί όμως μια ολόκληρη σεζόν και προϋποθέτει την ύπαρξη ραντάρ εδάφους, αρκετό προσωπικό, αεροσκάφη και συνεχή ενημέρωση στα μετεωρολογικά στοιχεία. (Η ίδια δουλειά, ωστόσο, γίνεται και με γεννήτριες εδάφους και κοστίζει λιγότερο).
Πάντως στις ΗΠΑ και στον Καναδά, στην Ισπανία, στο Μαρόκο, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στο Ισραήλ, σε διάφορες χώρες της Ασίας, όπως Σαουδική Αραβία, Συρία και Ινδία, «φτιάχνουν» εδώ και χρόνια βροχή με παρόμοιες μεθόδους.
Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω μετά από συζήτηση που είχα με διάσημο ακαδημαϊκό μετεωρολόγο, ότι στην Β. Ελλάδα υπάρχει υπηρεσία που ασχολείται με την τροποποίηση καιρού και η οποία επιδιώκει και καταφέρνει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό να περιορίσει τη χαλαζόπτωση ψεκάζοντας τα σύννεφα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύονται ως ένα βαθμό οι αγροκαλλιέργειες και δίνει οικονομικές ανάσες στην εκάστοτε κυβέρνηση όσο αφορά τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλει.
3 σχόλια:
Oraia, Molis anebasoume kati gia ton agaphmenos sas ipourgo amesos na na to skepasete k filippaul.
Legontas mas pos tha glitosei h kali mas kibernisi tis apozimioseis stous agrotes.
:-P
Katarxin (i katarxas? den kserw pio einai to swsto panta ta mperdeya)egrapsa gia tin ekastote kivernisi!
Katadeyteron o ypourgos pou katigoreite emesos plin safos den einai agapimenos mou! Oi politikoi stin Ellada simera einai paradigmata pros apofigein stin pliopsifia tous!
Kata 3on o logos pou anevasa ayto to post den einai aytos pou anaferete kai ton opoio kanate eseis anevazwntas liges wres meta apo ena epistimoniko post, ena saxlo kai anousio!
4on, makari ton xrono pou afierwsate gia na grapsete meta apo polous mines kati diko sas, estw kai an itan toso xazo, na ton afierwnate gia na grapsete kati pragmatika endiaferon kai epikodomitiko gia tous anagnwstes mas, osoi telika mas exoun apominei...
Apo aurio tha ksekiniso na anebazo tin ptixiakh mou ok??
Δημοσίευση σχολίου