Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006

Βαβέλ




« …
ο Θεός ενοχλημένος από την αλαζονεία του ανθρώπου, τον χώρισε σε φυλές δίνοντας του διαφορετικές γλώσσες για να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους…»


Αν, σύμφωνα με την Βίβλο, η εξήγηση για την ποικιλομορφία στις γλώσσες, στα χρώματα και τους τόπους στους οποίους βρέθηκαν οι άνθρωποι μπορεί να δοθεί έτσι απλά με την ιστορία του πύργου της Βαβέλ, δεν είναι το ίδιο εύκολο να εξηγηθεί πως δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι θρησκείες (ή αιρέσεις) ανά τον κόσμο σήμερα. Αλήθεια τι συναντά κανείς σήμερα; Σε τι πιστεύουν οι άνθρωποι; Πόσα χρόνια ιστορίας κουβαλά κάθε μια; Πόσο μοιάζουν μεταξύ τους; Δικαιολογείται ο θρησκευτικός φανατισμός ορισμένων; Αμφιβάλω αν μπορούν να απαντηθούν όλα σε ένα post, είναι όμως ενδιαφέρον να γνωρίσουμε σε γενικές γραμμές τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι γύρο μας πέρα του Χριστιανισμού.

Αρχαία Ελληνική θρησκεία : Η ακμή της σημειώθηκε το 2000-1900 π.Χ. Κεντρικό χαρακτηριστικό είναι ο πολυθεϊσμός. Κάθε μια από τις επιμέρους πραγματικότητες που αποτελούν τον κόσμο εξουσιάζεται από ένα θείο ον. Υπήρχε μια τάση πολλαπλασιασμού των θεών λόγω προσθήκης νέων πραγματικοτήτων. Για την εξασφάλιση μιας θετικής πορείας γίνονταν συχνά θυσίες αιματηρές. Η εναρμόνιση με το θέλημα της θεότητας οδήγησε τους πιστούς κάποτε σε τρόπους επικοινωνίας με το μαντείο των Δελφών την Πυθία κ.α. Τέλος αξίζει κανείς να αναφέρει τα διάφορα μυστήρια, όπως αυτά της Ελευσίνας, τα Ορφικά κα που απώτερο σκοπό είχαν την εξασφάλιση μιας καλής μεταθανάτιας ζωής ή μια άμεση επικοινωνία με το Θεό. Σήμερα αυτοί που πιστεύουν στο δωδεκάθεο είναι ελάχιστοι, αλλά 4000 χρόνια μετά συνεχίζουν να υπάρχουν.

Αφρικάνικα Θρησκεύματα : Νότια της Σαχάρας παρατηρείται για κάθε έθνος, να υπάρχει και μια θρησκεία. Κοινό γνώρισμα τους είναι οι λατρεία στα πνεύματα, τα οποία προσωποποιούν φυσικά όντα, αντικείμενα ή φυσικά φαινόμενα. Πνεύματα θεωρούνται επίσης οι ψυχές των νεκρών και των προγόνων, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν την οικογένεια, να εξασφαλίσουν την γονιμότητα και να φέρουν την ευημερία της. Υπάρχει συχνά κάποιος υπέρτατος θεός, ο οποίος όμως για κάποιο λόγο έχει απομακρυνθεί από τον καθημερινό άνθρωπο και για αυτό δεν λατρεύεται και επικαλείται σπάνια. Οι άνθρωποι μέσα από τους οποίους φανερώνονται τα πνεύματα λέγονται σαμάνες και δεν έχουν σχέση με τους μάγους. Και οι δύο όμως έχουν μεγάλη εξουσία και είναι κοινωνικά ισχυροί. Τόποι λατρείας είναι χώροι που μένουν τα πνεύματα π.χ. δέντρο, ποτάμι κ.α. και τρόποι μπορεί να είναι με μια θυσία ή κάποια προσφορά.

Ιουδαϊσμός : Aπό τις πρώτες μονοθεϊστικές θρησκείες που καταγράφηκαν στην ιστορία καθώς και μια από τις παλαιότερες που εξασκούνται μέχρι και σήμερα. Οι αξίες και η ιστορία των Εβραίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση άλλων Αβραμαϊκών θρησκειών, όπως ο Χριστιανισμός, το Ισλάμ, o Samaritanism και η πίστη Bahá'í. Διαφέρει από τις άλλες θρησκείες από το γεγονός ότι την κεντρική εξουσία δεν την κατέχει κάποιο πρόσωπο ή κάποια ομάδα αλλά οι γραφές και οι παραδόσεις της. Η πιο σημαντική θρησκευτική αρχή του Ιουδαϊσμού είναι η πίστη σε έναν παντοτινό και παντοδύναμο Θεό ο οποίος δημιούργησε το σύμπαν και συνεχίζει να έχει ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση του. Σύμφωνα με Εβραϊκές παραδόσεις, ο Θεός έκανε συμφωνία με τους Εβραίους και τους φανέρωσε τους νόμους και τις εντολές του με τη μορφή του Torah (ντοκουμέντο, η ονομασία του οποίου στα εβραϊκά σημαίνει νόμος). Η άσκηση του Ιουδαϊσμού έγκειται στην αφοσιωμένη μελέτη και παρατήρηση αυτών των νόμων και εντολών όπως είναι καταγραμμένες μέσα στο Torah.

Ισλάμ : Σημαίνει υποταγή στον θεό και είναι η θρησκεία όπως αποκαλύφθηκε στον «προφήτη» Μωάμεθ από τον άγγελο Γαβριήλ (610 μ.Χ.) σύμφωνα πάντα με το ιερό τους βιβλίο, το κοράνι. Το θέλημα του Ισλάμ διαμορφώνει όλες τις όψεις τις ζωής, κοινωνικές, ατομικές ως τις λεπτομέρειες, για αυτό και αποτελεί μια πολιτική, πολιτισμική και κοινωνική πραγματικότητα. Αριθμεί πάνω από 700 εκατ. πιστούς. Το μουσουλμανικό ημερολόγιο ξεκινά επίσημα από το 622 μ.Χ. Δεν αρνούνται την ύπαρξη του Χριστού, τον θεωρούν όμως κατώτερο του Μωάμεθ που θεωρείται και ο μεγαλύτερος προφήτης όλων. Ο Αλλάχ είναι ο ένας και μοναδικός θεός. Προσεύχονται καθημερινά, νηστεύουν τον μήνα Ραμαζάνι από την Ανατολή μέχρι την Δύση του Ηλίου. Οφείλουν να δείχνουν ελεημοσύνη στους φτωχούς. Απαιτείται προσκύνημα στην Μέκκα, την ιερή τους πόλη, τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους. Τα τελευταία είναι οι 5 βασικές υποχρεώσεις που έχουν, οι «5 στύλοι». Η θέση της γυναίκας είναι πολύ κατώτερη από του άνδρα, κυρίως στις χώρες που επικρατεί θρησκευτικός φανατισμός. ( π.χ. ο άντρας έχει μόνο το δικαίωμα του διαζυγίου, ανάλογα την χώρα υποχρεούται να καλύπτει το σώμα της κ.α)

Ινδουισμός : Αποτελεί πλήθος θρησκευτικών αντιλήψεων, που οι περισσότερες ενστερνίζονται παραδόσεις με το ίδιο θεωρητικό υπόβαθρο. Η ιστορία του ξεκινά περίπου από το 3000 π.Χ. Η θρησκεία είναι πολυθεϊστική. Η πρώτη σημαντική θρησκεία, πρόγονος του Ινδουισμού ήταν η Βεδική, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια παγκόσμια τάξη στη δομή και λειτουργία του κόσμου που ονομάζεται «ντάρμα». Τα ιερά βιβλία της ήταν οι Βέδες. Τις Βέδες τις διαδέχτηκαν οι Ουπανισάδες που εμφάνισαν δυο νέες ιδέες. Η σαμσάρα, που μιλάει για μετενσάρκωση της ζωής, και το κάρμα που σημαίνει πράξη. Το κάρμα του καθενός στην προιγούμενη ζωή του, θα καθορίσει την μορφή που θα έχει στην επόμενη. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ζωντανά μέχρι σήμερα. Η ύπαρξη θεωρείται οδυνηρή και πρέπει να ελευθερωθούμε από αυτήν. Η απελευθέρωση θα έρθει είτε άμεσα με γιόγκα (δηλαδή απόσυρση του νου από τον εξωτερικό κόσμο και ταύτιση ή ένωση με τη θεία πραγματικότητα που αποτελεί υπόστρωμα του σύμπαντος και λέγεται Μπράχμαν) προς μια θεότητα (Σίβα, Κάλι, Βίσνου κ.α.). Είτε σταδιακά με την προσήλωση στο ντάρμα. Ο Ινδουιστής δεν είναι ποτέ πολυθεϊστής και έχει μια απόλυτη προσωπική θεότητα γύρο από την οποία υποτάσσονται οι άλλες ως δυνάμεις που βοηθούν στην τελική απολύτρωση. Αριθμούνται πάνω από 700 εκατομμύρια πιστοί, η πλειοψηφία τους στην Ινδία.

Βουδισμός : Ο βουδισμός είναι μια αθεϊστική θρησκεία που βασίζεται στα διδάγματα του Βούδα (πραγματικό όνομα: Σακυά-Μούνι), ο οποίος γεννήθηκε στην
περιοχή του Νεπάλ τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο βουδισμός εξαπλώθηκε στην Ινδία στους 5 επόμενους αιώνες, και από εκεί σε όλη την Ασία. Σήμερα, ο βουδισμός εξακολουθεί να προσελκύει πιστούς παγκοσμίως και είναι η 5η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο. Ο συνολικός αριθμός βουδιστών είναι γύρω στα 350 εκατομμύρια. Βούδας γενικά είναι ένα άτομο που ανακαλύπτει την πραγματική φύση της ύπαρξης μέσω πολύχρονης καλλιέργειας και διαλογισμού. Αυτή η αλλαγή ονομάζεται bodhi («αφύπνιση»). Οποιοσδήποτε έχει αφυπνιστεί με αυτό τον τρόπο ονομάζεται βούδας. Ο Βούδας ήταν μόνο ένας εξ'αυτών υπήρξαν
πολλοί πριν από αυτόν και θα υπάρξουν πολλοί στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Βούδα, οποιοσδήποτε μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά του και να φωτισθεί μελετώντας τα διδάγματά του και εφαρμόζοντάς τα, εξαφανίζοντας τις επιθυμίες του και αποφεύγοντας τις αμαρτίες. Ο σκοπός του βουδισμού είναι να εξαφανίσει την οδύνη της ύπαρξης. Για
να επιτύχουν αυτή την κατάσταση της εξαφάνισης της οδύνης (Nirvana),
οι ακόλουθοι εκπαιδεύουν και εξαγνίζουν το μυαλό τους ακολουθώντας τις
Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες και το Ευγενές Οκταπλό Μονοπάτι, και τελικά
επιτυγχάνοντας την κατανόηση της πραγματικής φύσης όλων των πραγμάτων,
οπότε όλη η άγνοια και η δυστυχία φτάνει σε ένα τέλος.

Κινέζικη θρησκεία : Σύνθετη θρησκεία που έχει στοιχεία παλαιότερων. Οι βασικές θρησκείες που την διαμόρφωσαν είναι ο Κομφουκιανισμός, ο Ταοϊσμός και ο

Μαχαγυάνα Βουδισμός. Ο Τάο σημαίνει δρόμος και συμβολίζει την πορεία που ακολουθεί το σύμπαν. Το Ταό γεννάει την μεγάλη ενότητα και αυτή με την σειρά της το γιν και το γιανγκ που αποτελούν δυο τρόπους ύπαρξης. Το γιν χαρακτηρίζεται από παθητικότητα, υγρότητα, σκοτεινότητα και είναι το θηλυκό, η θάλασσα, η σάρκα κα. Το γιανγκ χαρακτηρίζεται από ενεργητικότητα, φωτεινότητα, υψηλότητα και είναι ο άντρας, η ξηρά το κεφάλι, ο χρυσός, το σπίτι κα. Ο Κομφουκιανισμός είναι περισσότερο ένα ηθικοκοινωνικό σύστημα που έχει διαπλάσει την ζωή γενικότερα της απωανατολικής κοινωνίας. Αυστηρή ιεράρχηση, πειθαρχία, υποτακτικότητα, σεβασμός στους γονείς, δικαιοσύνη, πίστη και αφοσίωση είναι στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Ο Κομφούκιος υπήρξε άνθρωπος (5ο π.Χ.) που μέσω του παιδαγωγικού του έργου συνέλαβε στη διαφύλαξη και μετάδοση της σοφίας.

Ιαπωνική θρησκεία : Αποτελείται από 3 επιμέρους θρησκείες, Σίντο (οδός των θεών) , Μαχαγύανα Βουδισμό και Κομφουκιανισμό. Ο Βουδισμός έχει αναλάβει ότι σχετίζεται με την μεταθανάτια ζωή. Ο Κομφουκιανισμός διέπει τη διάρθρωση και λειτουργία της κοινωνίας. Το Σίντο έχει αναλάβει την περιοχή της ζωής που προστατεύουν και προάγουν οι θεότητες του. Οι Ιάπωνες ζουν σαν Σιντοϊστές και πεθαίνουν ως Βουδιστές. Ο Σιντοϊσμός, η εθνική θρησκεία των Ιαπώνων είναι μια πολυθεϊστική θρησκεία που απαριθμεί πολλά χαρακτηριστικά από την αρχαία Ελληνική. Έχει πολλά κοινά με την Κινέζικη.

Μορμόνοι : Θρησκευτική αίρεση που δημιούργησε ο Joseph Smith, Jr από τις οραματικές εμπειρίες του, στις οποίες 2 άγγελοι του ανέφεραν ότι θα βρει τις χρυσές πλάκες που θα του αποκαλύψουν την νέα θρησκεία. Το ιερό βιβλίο των Μορμόνων (το θεωρούν ως ένα ακόμη σύμβολο της πίστεως του Ιησού Χριστό ισάξιο της Βίβλου) γράφτηκε από τον Smith μεταφράζοντας τις αρχαίες πλάκες που του αποκαλύφθηκαν το 1827 και που περιείχαν την ιστορία των αρχαίων κατοίκων της Αμερικής υπό την καθοδήγηση του προφήτη Μόρμον στους οποίους και εμφανίστηκε ο Χριστός μετά την ανάλυψή του. Αν και πολλοί τους αποκαλούν αίρεση των Προτεσταντών, οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι ένα μεγάλο παρακλάδι του Χριστιανισμού, θεωρώντας τους εαυτούς τους αληθινούς χριστιανούς. Υπολογίζονται κοντά στα 5 εκατομμύρια πιστοί, η πλειοψηφία τους στην πολιτεία Γιούτα της Αμερικής στην οποία εγκαταστάθηκαν μετά από διωγμούς το 1847. Προσφέρουν για δύο χρόνια εθελοντικές εργασίες στην εκκλησία ενώ γενικότερα εργάζονται εντατικά σε ιεραποστολικά έργα!

Μάρτυρες του Ιεχωβά : Θρησκευτική κίνηση που οργανώθηκε στης Η.Π.Α. το 1884 με άλλη ονομασία. Το 1931 υιοθέτησαν το όνομα τους. Έχουν δική τους μετάφραση της Βίβλου, πιστεύουν στην άμεσα επικείμενη δευτέρα παρουσία. Αποφεύγουν την ανάμειξη με τον υπόλοιπο κόσμο και αρνούνται να επιδείξουν υπακοή σε νόμους και κανόνες που έρχεται σύμφωνα με την γνώμη τους σε αντίθεση με το νόμο του Θεού. Αρνούνται π.χ. να εκτίσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να υποβληθούν σε μετάγγιση αίματος. Είναι μάρτυρες της πίστης τους αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν κήρυγμα από σπίτι σε σπίτι. Αριθμούνται πάνω από 1.000.000.

Αθεΐσμός : Φιλοσοφική θεωρία που αρνείται την ύπαρξη του θεού. Σπουδαιότεροι εκπρόσωποί της στην αρχαιότητα ο Δημόκριτος, Επικούριος κ.α. Πολλοί ήταν αυτοί που κυνηγήθηκαν οι θανατώθηκαν επειδή ήταν άθεοι, ανάμεσά τους ο Σωκράτης, ο Γαλιλαίος Κοπέρνικος, Μαρξ κ.α.

Σαϊεντολογία : Είναι μια σειρά από διδασκαλίες και τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τον Αμερικάνο L. Ron Hubbard για πάνω από 30 χρόνια (1952). Ισχυρίζεται ότι προσφέρει μια ακριβής μέθοδος βοήθειας στους ανθρώπους για να καταφέρουν να αντιληφθούν την πνευματική ύπαρξη προηγούμενων ζωών τους και ταυτόχρονα να μπορέσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στον φυσικό κόσμο. Ένας από τους στόχους της είναι η αναμόρφωση του thetan (όρος αντίστοιχος της ψυχής ) να επανακτήσει ένα στάδιο απόλυτης ελευθερίας.

Αγνωστικισμός : Φιλοσοφικό ρεύμα που αρνείται την δυνατότητα γνώσης του αντικειμενικού κόσμου και τις ουσίας των πραγμάτων. Δεν προχωρεί στην υλιστική αναγνώρισή του εξωτερικού κόσμου, ούτε στην ιδεαλιστική αποδοχή των αισθήσεών μας. Θιασώτες του είναι ο Χιουμ και ο Καντ. Βλέπει την πραγματικότητα ανορθολογική και δεν συντελεί στην κατανόηση των νόμων και στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Η άποψή μου

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω χάνεται μέσα στις ιδιομορφίες και τα χαρακτηριστικά της κάθε θρησκείας. Στην διάρκεια της ερευνάς μου συνάντησα πολλές λεπτομέρειες και περίεργα τα οποία είναι ευνόητο ότι δεν θα μπορούσα να γράψω. Προσπάθησα να συλλέξω και να γράψω ότι κατά την γνώμη είναι σημαντικό και αξίζει να γνωρίζεις.

Κοινό γνώρισμα πολλών ανθρώπων είναι η ανάγκη να πιστέψουν σε κάτι ανώτερο, κάτι που θα τους καθοδηγεί σε όλη την ζωή τους. Κάτι που ελέγχει τον κόσμο και που έχει την δύναμη να σε καταστρέψει αν αυτό το θελήσει, να σου προσφέρει μια ξεχωριστή θέση μετά θάνατο, αν του είσαι πιστός ή να σε επιβραβεύσει ακόμη και εν ζωή.

Σε ορισμένες θρησκείες (αν όχι σε όλες) υπάρχουν πιστοί λόγω του φόβου της τιμωρίας.

Προσωπικά δεν νομίζω ότι ανήκω σε κάποια κατηγορία. Δεν μπορώ όμως και να δηλώσω άθεος, αφού δεν αποκλείω την ύπαρξή του. Σε ερώτηση τι πιστεύεις; θα έβαζα τον εαυτό μου στην κατηγορία αν αυτή υπήρχε, στο δεν ξέρω δεν απαντώ, όσο χαζό και αν ακούγεται.

Πολλά από τα όσα λένε ή υπόσχονται μου φαίνονται μια ουτοπία πάνω στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι, που έχουν ανάγκη να πιστέψουν ή γαλουχήθηκαν με το να πιστεύουν κάπου από μικρή ηλικία, πέφτουν θύματα των ιερέων, χωρίς να το γνωρίζουν. Δεν πιστεύω ότι όλοι οι ιερείς είναι απατεώνες, ούτε ότι όλοι οι πιστοί είναι πρόβατα. Τους ανθρώπους αυτούς τους σέβομαι, όπως και αυτό που πιστεύουν, αρκεί να μην καταπατούν βασικές ελευθερίες δικές μου και των γύρο μου.

Ότι δεν ζω και δεν αισθάνομαι αρνούμαι προς το παρόν να το ακολουθήσω και να το πιστέψω!

Υ.Γ.1

Για τον Χριστιανισμό ( Ορθόδοξοι - Καθολικοί – Προτεστάντες) δεν έγραψα κάτι γιατί τα θεώρησα πάνω κάτω γνωστά στους περισσοτέρους μας.

Υ.Γ.2

Ευχαριστώ τον Αlexp και τον Carrot για την βοήθεια τους στον Βουδισμό, τον Ιουδαϊσμό και την σαϊεντολογία.

Υ.Γ.3

Για τις θρησκείες στην Λατινική Αμερική δεν πρόλαβα να ψάξω, μπορεί όμως να αναφέρω κάτι σε σχόλιο.

Υ.Γ.4

Δεν υπήρχε καμία αντιπάθεια, προσπάθησα να γράψω όσο πιο αντικειμενικά και αμερόληπτα μπορούσα με βάση και τις πηγές μου.

Υ.Γ.5

Αν παρέλειψα κάτι, θα χαρώ να αναφερθεί σε σχόλιο.

16 σχόλια:

Filippaul είπε...

Ta kalitera paidia kikloforoun aytes tis wres, gia ayto kai epeleksa ta xaramata gia na anaivasw to post :)

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια ώρα δυο πράγματα συμβαίνουν με τα παιδιά:
1) Διασκεδάζουν με όλη την ψυχή τους και
2) Σαν καλοί Χριστιανοί κοιμήθηκαν νωρίς ώστε να πάνε να κοινωνήσουνε στην Εκκλησία με τους άλλους πιστούς.

Coach Alzheimer είπε...

Ποια είναι η διαφορά;

Ας πούμε ότι στη Γη ερχόταν ένας κάτοικος του Αρη. Προσγειωνόταν στη ζούγκλα και έβλεπε έναν σκελετωμένο ηλικιωμένο κύριο με χορταρένια φούστα να καίει μυρωδικά και να πετάει κόκαλα μπροστά σε έναν άλλον. Ας πούμε τώρα ότι ο Αρειανός έφευγε από τη ζούγκλα και ερχόταν Ιούλιο στην Ελλάδα. Πήγαινε λοιπόν σε ένα γήπεδο για την αρχή της σεζόν και έβλεπε έναν γενειοφόρο κύριο με μαύρη κελεμπία (αν φοράει χορταρένια φούστα ή στρινγκ από κάτω, δικιά του ιστορία) να κουνάει ένα σιδερένιο πράγμα που κρέμεται από αλυσίδα και βγάζει καπνούς μπροστά σε 30 παλικάρια με σώβρακα και κάνα δύο με κουστούμια και στο τέλος τους βάζει να φυλάνε ένα σίδερο, ενώ τους κοπανάει με ένα πράσινο ματσάκι στη μούρη. Νομίζετε ότι ο Αρειανός θα εντυπωσιαζόταν περισσότερο από τον μάγο της ζούγκλας από ό,τι με τον δικό μας παπά; Δεν είμαι καθόλου βέβαιος, όπως δεν καταλαβαίνω την άνεση με την οποία γελάσαμε με τον Ουαντού, επειδή γράφτηκε ότι πήγε σε μάγο μόνο και μόνο για τον λόγο ότι είναι μαύρος.

Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού είναι μαροκινής καταγωγής Γάλλος (sorry, αλλά στο Μαρόκο δεν έχουν μάγους), φιλικός, μορφωμένος και καθόλου φανατικός μουσουλμάνος. Αυτοί που του έκαναν πλάκα είναι αυτοί που προσκυνούν και φιλούν χέρια στους σταυρούς των παπάδων, που σηκώνουν το δάχτυλο για να δείξουν τον Θεό, επειδή το βολέ κόλλησε στο κουντεπιέ και φορούν χαϊμαλιά σε λαιμούς και κεφάλια. Είναι οι ίδιοι που ευχαριστούν τον Θεό επειδή η ομάδα πήρε ισοπαλία εκτός έδρας, αφήνουν τα δίχρονα παιδιά τους να τους κάνουν πατητές, επειδή έτσι το νερό θα καλύψει τις αμαρτίες στη βάφτιση και ο διάολος δεν θα κάνει καμιά βρομιά στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού και νηστεύουν 40 μέρες όλη μέρα τη Σαρακοστή, αντίθετα με τους μωαμεθανούς που νηστεύουν τη μισή μέρα και το λένε ραμαζάνι. Είναι οι ίδιοι που φιλούν ένα κομμάτι βαμμένο ξύλο που το ονομάζουν εικόνα, αντί να προσκυνούν ένα ξυλόγλυπτο και να το ονομάζουν τοτέμ. Οι οποίοι ζητούν κάθε παπαριά από κάθε άγιο, όπως από τον Αγιο Φανούρη να τους βρει τα κλειδιά τους, επειδή το όνομα ακούγεται σωστό και ζητούν συμβουλές από πνευματικούς, που για να πλησιάσουν τα Θεία έχουν να πλυθούν από την εποχή που η Κιστίν Κάουφμαν διαφήμιζε το Lux. Το μόνο που τους συμβαίνει είναι ότι δεν το καταλαβαίνουν πως η διαφορά του τρόπου λατρείας τους από την αντίστοιχη της ζούγκλας είναι θέμα γεωγραφικών παραλλήλων. Να κάνουν τον σταυρό τους. Για να μην το καταλάβουν ποτέ...

Arthro tou Antoni Panoutsou pisteuo poli sxetiko.

P.S.
Na prosexete oi kairoi einai diskoloi kai oi papades adistaktoi!!!

Filippaul είπε...

Coach exeis kanei terastia almata ekselikseis!! Meta ta copy-paste post, eipes na proveis kai se copy-paste comment! Pragmatika thaymazw ayti tin energeia pou exeis stin zwi sou :)

Alitheia pws einai na kathesai mprosta apo ena pc kai na patas to aristero click to mouse kathe 2 deytera paizontas CM gia 6 wres se kathimarini vasi? Akougetai pragmatika sinarpastiko :(

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ένας καινούργιος αναγνώστης-οπαδός του "όπως να'ναι" και ο λόγος που σας στέλνω αυτό το κείμενο, πέρα απο το να σας φανερώσω την παρουσία μου, είναι για να σας συγχαρώ για την δουλεία σας και να σας προτρέψω να την συνεχίσετε τις προσπάθειές σας,γιατί,ένας μόνο Θεός ξέρει πόσο δύσκολο είναι να βρεί κανείς σκεπτόμενα άτομα με άποψη που μπαίνουν στον κόπο να δημιουργήσουν την δική τους στήλη,καθαρά και μόνο απο χόμπυ.Συνεχίστε,λοιπόν!

Filippaul είπε...

mr.neutron se eyxaristoume poli gia ton xrono pou afierwneis diavazontas ta osa grafoume, ta opoia den exoun sxesi me akadimaiko keimeno, afou grafontai me skopo na poume pragmata pou theloume kai thelete na akoustoun kai oxi gia na apodixoume kati se kapoion i na ton entipwsiasoume!

Ayto to lew giati mporei, tis perisoteres fores, na vrei kaneis ekfraseis ligo pio laikes apo oti ofeiloume na xrisimopoioume se ena grapto keimeno! Kai gia ayto nomizw oti dikaiologoumaste...

Elpizoume na vlepoume sixnotera tin simetoxi sou sta sxolia kai na ksereis oti tha mas xaropoihsei poli, akomi kai an exeis antitheti apopsi me mas!

To idio isxyei kai gia tous ipolipous anagnwstes tou blog! Min menetai pathitikoi sta osa grafoume!
Sxoliaste mas akomi kai arnitika, arkei na einai se kosmia plaisia :)
An theletai na dimosieytei kati apla steilte me mail se enan apo emas!!!

Zitw signomi gia ta greeklish,alla to pio diskolo pragma einai na allakseis sinitheies :(

Coach Alzheimer είπε...

Meta tis diloseis tou satrapi ton comments!!!
Akadimakiou filosofou kai lexiplasti Filippaul den exo kati na prosthaiso!

Mono to gegonos oti autoapotheonete, tin ora pou autokritikarete ta leei ola!!!!

Welcome to the blog mr, neutron

Ανώνυμος είπε...

H 8rhskeia den einai tipota allo apo thn anagkh tou an8ropou na metousiosei se kati to 8eiko auto to opoio de mporei na katanohsh, ka8os kai h megalomania tou gia kati anotero, blepe eklektos tou 8eou, God bless America etc. Telika o an8ropos katalhgei na einai upoxurio ton iereon oi opoioi ton kleboun apo to bios tou, tis eleu8eries tou, ton eauto tou. Gi auto h tuflh upotagh den einai gia emena, toso pneumatika oso kai politika. Tasomai se ena pedio, akolou8o ta didagmata oso pio pista mporo, alla den prokeitai na akolou8hso kati to opoio de me ekfrazei h adunato na pistepso mono kai mono giati mou to lene. 8a kano auto to opoio ego 8eoro kai ksero oti einai sosto, esto kai an den einai h kaluterh lush, giati to sosto pote den einai eukolo kai spania einai h "kalh" epilogh. Exo thn entuposh oti san an8ropoi exoume xasei auto pou leme "koinh logikh", tin an8ropinh ikanothta na sumperainoume kapoia pragmata kai sto na katalhgoume an kati einai pi8ano h mh. P.x. einai egoistiko na pisteuoume oti se ena axanes sumpan me ekatommuria ekatommurion planhtes eimaste sto monadiko planhth pou uparxei zoh h oti eimaste ftiagmenoi kat' eikona kai kat' omoiosh tou 8eou, th stigmh pou kseroume olh sxedon thn ekseliktikh diadikasia pou odhghse sto shmerino an8ropo. Gnorizontas ola auta, gia poio 8eo kai poia 8rhskeia mou milate tora!

Filippaul είπε...

ta megala arthra kourazoun :( poso mallon ta megala sxolia...

Coach Alzheimer είπε...

Ta megala sxolia kourazoun mono osous den boroun na ta katnohsoun h bariountai na ta diabasoun!!!
Auta gia to dinasti, satrapi kai mikro tirano ton comments!!!

Kala ta les sintrofe Sir Petracus!!

Filippaul είπε...

Esena Coach pios se orise dikigoro tou kathena?

Den katalavainw giati ayti i epithesi kai i laspologia enantion mou! Otan exeis tetoious sinergates ti na tous kaneis tous antagwnistes???

Pera apo tin plaka, Coach se katalavainw apolita! Exeis logo na aisthanesai toso meionektika apenanti mou, eidika meta tin penigiriki prokrisi sas stin Eyropi!

Tin epomeni fora tha sou svisw to comment sou, toulaxiston na dikaiologisw ta epitheta kai tous xaraktirismous pou mou prosapteis!! (opoios perimene na tou ta epistrepsw, apla gelietai)

P.S.
Logo epagelmatikwn ypoxrewsewn eimai anagasmenos distixws na lipsw gia mia week stin M.Bretania!

Tha ta poume sintoma omws. Na kseretai oti tha mou lipsete agapimenoi mou anagnwstes :)

Unknown είπε...

Παιδιά, Παιδιά. Ηρεμία. Κατ'αρχας το επόμενο post που θα ανεβάσω θα είναι μια αρένα οπου θα κονταροχτυπηθούν ο flippaul και ο coach alzheimer. Όσο για τις, θρησκείες ένα έχω να πω. Παναγιά βοήθα.

Filippaul είπε...

Kaneis lathos Gazozitsa!!
Eimai edw gia to pagosmio sinedrio perivantilgias pou diexagetai stin G.Britain...

Coach Alzheimer είπε...

Hmmm .....
nai basika exei erthei kai molinei to peribalon tou nisiou!!!!

Filippaul είπε...

Tous vromiarides tou nisiou den tous sinagwnizetai kanenas Coach :(

Kai fovamai oti arxizoun siga siga na epireazoun kai tous ellines foitites pou menoun xronia edw...

Filippaul είπε...

Apla gia na ginei to monadiko post me 20 ta comments :)