Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2006

Μονάχοι στην πόλη των τρελών…

« τζογάρισε στο όνειρο και είσαι έτοιμος για όλα…»


Είναι ξημερώματα Τετάρτης, πάει κάνα δίωρο από την ώρα που ξάπλωσα και ακόμη να κοιμηθώ. Ο Μορφέας μάλλον ξ-έχασε πάλι το δρόμο του σπιτιού μου. Αντίθετα με αυτόν, οι ερινύες ήρθαν πάλι απρόσκλητες στην ώρα τους με πολύ όρεξη για να μου χαλάσουν τον ύπνο και να με τρελάνουν άλλο ένα βράδυ.

Πάνε 2 χρόνια από τότε που πρώτο άρχισα να έχω αϋπνίες. Το συγκεκριμένο όμως φαινόμενο είναι πλέον της μόδας, τα περίεργα χρόνια του καιρού μας, και αποτελεί μιας ανίατη νόσος που ταλαιπωρεί και τρελαίνει πολλά άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας. Το χειρότερο είναι ότι εκεί που νομίζεις ότι την έχεις ξεπεράσει, μπορεί να κάνει ξανά την εμφάνισή της…

Αίτια

Προβλήματα στα προσωπικά (απογοήτευση για «το άτομο των ονείρων μας», για «φίλους» μας κτλ.) και τα επαγγελματικά (αβέβαιο μέλλον, δεν πήραμε την θέση που θέλαμε κ.α) είναι τα κυριότερα για να χάσεις τον ύπνο σου και αυτά που ταλαιπωρούν τους περισσότερους, κυρίως νέους. Προβλήματα υγείας δικά σου ή αγαπημένων σου προσώπων είναι επίσης άλλος ένας σοβαρός λόγος.
Κάποιοι χάνουν τον ύπνο τους για πράγματα που έκαναν και που δεν θα έπρεπε, ωστόσο θεωρώ πως οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουμε για πράγματα που δεν κάναμε και θα έπρεπε να είχαμε κάνει. Βλέπετε οι παραλήψεις σε πράξεις και συμπεριφορές προς ορισμένα άτομα (από βλακεία, εγωισμό ή αμέλεια- αδιαφορία) είναι σύνηθες φαινόμενο και στοιχίζει ανεπανόρθωτα λίγο καιρό μετά.


Αποτελέσματα

Τα προβλήματα ύπνου επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική μας υγεία. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε κατάθλιψη, ανορεξία (άντε μετά να εξηγήσεις στους άλλους με ποια δίαιτα έχασες τα κιλά!), μοναξιά, αδιαφορία για τον κόσμο γύρω σου. Με τον καιρό συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν σε ευχαριστεί και τίποτα δεν σε γεμίζει για πολύ, αφού όσα ταξίδια και αν κάνεις, σε όσα μέρη και αν βρεθείς να διασκεδάζεις, ξέρεις ότι μετά από λίγο θα νιώθεις κενός.

Λύση

Την πραγματική λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας δεν νομίζω πως μπορεί να την δώσει ένας ψυχίατρος. Ο ψυχίατρος δεν μπορεί να σου δώσει πίσω τα άτομα που έχασες, ούτε τα χρόνια που πήγανε χαμένα. Πόσο μάλλον την ζωή που δεν έζησες και τα όνειρα που έκανες για αυτή. Φυσικά μπορείς να αρχίσεις να παίρνεις τα χάπια που θα σου γράψει (αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά, ηρεμιστικά) και να αρχίσεις να κοιμάσαι, όμως αυτό δεν αποτελεί λύση (όχι τουλάχιστον για μένα). Την λύση δεν πρόκειται να μας την δώσει ποτέ κανένας σε κάποιο σκονάκι, ούτε να μας την σφυρίξει κάποιος μια μέρα καθώς περπατάμε τον δρόμο. Αυτή θα την βρει ο καθένας μόνος του και εξαρτάται πάντα από αυτό που ψάχνει.


Τα όνειρά μας…εφιάλτες τους.

Δεν είμαστε μόνοι που ψάχνουμε την ψυχική μας ηρεμία, υπάρχουν πολλοί γύρω μας με προβλήματα σαν τα δικά μας. Άλλοι λίγο λιγότερο άλλοι λίγο περισσότερο. Ανήσυχα πνεύματα που δεν ηρεμούν με λύσεις ανάγκης παρά μόνο όταν τα όνειρά τους γίνουν πραγματικότητα. Η εύκολη λύση θα ήταν κανείς να τα παρατήσει και να καταφύγει σε ουσίες ή να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο. Το μεγαλύτερο όμως στοίχημά μας θα είναι να επιβιώσουμε και να ζήσουμε με τον τρόπο που εμείς θέλουμε. Και όταν συμβεί αυτό (δεν λέω ότι θα είναι εύκολο αλλά ο επιμένων πάντα νικά) τότε τα όνειρά μας θα γίνουν εφιάλτες όσων μας γύρισαν την πλάτη. Έτσι θα έρθει κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου όπου ο Μορφέας θα γίνει μόνιμος κάτοικος στο σπίτι μας τα βράδια και οι ερινύες θα εξαφανιστούν μια για πάντα.


Cu μετά το 15 Αύγουστο…


6 σχόλια:

Coach Alzheimer είπε...

Loipon, epeidi se blepo h mallon se diabazo, se poli asximi katastasi. Pairneis ton protathliti pas stis sexo aggelies ekei olo kai kati tha breis !!!
Pisteuo oti o ipnos tha epanelthei esto prosorina, mexri na breis kati pio monimo.

P.S.
Kanto grigora!! na kathese sto krebati kai na perimeneis kapoio Morfea na erthei na se parei, den einai kalo simadi!! Toulaxiston oi Erinies einai Thilikou genous

Filippaul είπε...

Nomizw file Coach pws oi filofroniseis (elpizw na stamatisate ekei) pou dinate metaxi sas sto dwmatio 4 madraxaloi oso eisoun ispania se exoun epireasei arnitika!

O Morfeas itan poihtikh adia kai kamia sxesi exei me ayto pou oneireyesai :)

Telos Den diavazw prwtathliti(oxi poia) opote den ginetai ayto pou les, ase pou kostizei...

Ανώνυμος είπε...

"na kathese sto krebati kai na perimeneis kapoio Morfea na erthei na se parei, den einai kalo simadi"
Hahahaha kalo htan ayto :P

Epishs paul! Allo oi psyxiatroi kai allo oi psyxologoi, den sou dinoun farmaka oi deyteroi >__<

Filippaul είπε...

Agnwste file mou pou kaliptesai pisw apo tin asfaleia tis anwnimias sou, an prosexeis kalitera grafw psixiatros kai oxi psixologos! Tespa den se pareksigw. Kakoitheis yparxoun pantou... Den eisai oute o prwtos oute o teleytaios!

O MORFEAS EINAI POIHTIKI ADIA!!!!

Coach Alzheimer είπε...

O Morfeas einai o mauros apo to Matrix!!

Ανώνυμος είπε...

"O Morfeas einai o mauros apo to Matrix!!"
Etsi etsi! xD

Syggnwmh tote. Alla kai pali stekei h logikh mou, yparxoun kai oi psyxologoi!