Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007

Διαμαρτυρία κατά της κατεδάφισης των διατηρητέων στη Δ. Αρεοπαγίτου


Η μεταφορά των αρχαιοτήτων από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης στο νέο ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την ταυτόχρονη διαμαρτυρία εναντίον της κατεδάφισης των διατηρητέων της οδού Δ. Αρεοπαγίτου 17 και Δ. Αρεοπαγίτου 19.

Η κατεδάφισή τους μεθοδεύεται προκειμένου -όπως υποστηρίζει η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη»- να δημιουργηθεί ?καλύτερη θέα από το εστιατόριο του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως. Δεκάδες περαστικοί συγκατατέθηκαν με τις υπογραφές τους στη διαμαρτυρία εναντίον εκείνων που, όπως λένε τα μέλη της «Ανοιχτής Πόλης», θέλουν να αντικαταστήσουν την ελάχιστη, οικιστική, ιστορική μνήμη που έχει απομείνει με «φραπεδιές»?

Όπως σημειώνει η "Ανοιχτή Πόλη", παρά το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική μελέτη του Μουσείου έγινε με το δεδομένο ότι τα δυο αυτά πανέμορφα διατηρητέα θα παραμείνουν άθικτα, «το υπουργείο Πολιτισμού με οριακές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων προωθεί τον αποχαρακτηρισμό και την κατεδάφισή τους».

Οξύτατες υπήρξαν οι αντιδράσεις επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Ιστορικό Μουσείο Πικάσο.

«Η καταστροφή αυτών των κτιρίων, υψηλής αισθητικής, ιστορικής και μνημειακής αξίας θα βλάψει και θα υποβιβάσει την έννοια της διαχρονικής, πολιτιστικής ανάπτυξης και θα μειώσει τόσο την αξία της Ακρόπολης και του νέου Μουσείου της, όσο και την Αθηναϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά» έγραψε ο δρ. Λάρι Τσίμερμαν του Παγκόσμιου Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η «Ανοιχτή Πόλη» από την πλευρά της τονίζει ότι «από τη μια πλευρά οι ελεύθεροι χώροι της πόλης παραδίδονται συστηματικά στα οικοδομικά συμφέροντα, ιστορικά μνημεία ωθούνται στην εγκατάλειψη και απαλλοτριώσεις για την αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης δεν γίνονται. Από την άλλη, δυο από τα ομορφότερα σπίτια της Αθήνας καταδικάζονται όχι γιατί εμποδίζουν πραγματικά σε κάτι, αλλά για καθαρά εμπορικούς λόγους».

Η «Ανοιχτή Πόλη» φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα προκειμένου να διασωθούν τα δυο διατηρητέα, αφού όπως δήλωσε και ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Πέτερ Στάϊν «Σε κάθε πόλη τα παλιά κτίσματα δίνουν την αισθητική της ταυτότητα. Τα μοντέρνα την καταστρέφουν. Γι αυτό νομίζω ότι πρέπει να προστατέψετε τα νεοκλασικά σας κτίσματα. Αυτά τιμούν την Ακρόπολη».
Πηγή ΑΠΕ

4 σχόλια:

Filippaul είπε...

simfonw me tin energeia tis katedafisis! O skopos lene agiazei ta mesa kai stin poli pou zoume einai poli logiko na isxyei to parapanw rito!

Coach Alzheimer είπε...

Tha pareis lefta apo to estiatorio tou mouseiou ????

Filippaul είπε...

Den exw kanena apolitos kerdos apo tin oli istoria! Alla epidi den exoun apominei poloi xoroi stin fantastiki mas protevousa, itan anagaio na ginei anaplasi tou perivalontos xwrou pou simainei skoupisma apo ta "mpaza" gia tin anadiksi tou neou ergou!

P.S.
Min akousw peri diatiritewn dikaiologies! Stin perioxi den ipirxan polles epiloges! Apla eprepe na ginei kai egine...

Coach Alzheimer είπε...

i am speechless