Τετάρτη, Οκτωβρίου 18, 2006

Philip Kindred Dick


16 Δεκεμβρίου 1928 – 2 Μαρτίου 1982

Θεωρείται πρύτανης της επιστημονικής φαντασίας. Έχουν τυπωθεί μέχρι σήμερα 44 μυθιστορήματα του, ενώ πολλές ιστορίες του μικρού μήκους έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά. 7 από τις ιστορίες του έχουν γίνει ταινίες. Ο Dick αποτελεί έναν από τους πολλούς που το έργο τους αναγνωρίστηκε μετά θάνατο!

Μέσα από το έργο του και με όπλο την πένα του παρουσίασε την άναρχη, για την εποχή του, κοινωνία της Καλιφόρνια! Σχολίασε και στηλίτευσε με τον δικό του μοναδικό και μυθιστορηματικό τρόπο κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής του ενώ αργότερα επεκτάθηκε και στα προβλήματα των ναρκωτικών και της θρησκείας στα οποία είχε προσωπικές εμπειρίες!

Νουβέλες όπως το A Scanner Darkly (πρόσφατα βγήκε και στις κινηματογραφικές αίθουσες), VALIS, Alternate universes και simulacra αποτελούν απλά επινοήματα της επιστημονικής του φαντασίας που περιστοιχίζονται από απλούς ανθρώπους γιατί όπως έγραψε κάποτε η Ursula K. Le Guin «Δεν υπάρχουν ήρωες στα βιβλία του Dick, είναι όμως ήρωες», παραπέμποντας στα όσα είχε πει κάποτε ο Charles Dickens «Αυτό που μετράει είναι η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα, η καλοσύνη και υπομονή των απλών ανθρώπων».

Η νουβέλα του The Man in the High Castle που μας μιλάει για το πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν είχαν επικρατήσει οι Γερμανοί με τους Ιάπωνες στον δεύτερο παγκόσμιο, απέσπασε το βραβείο Hugo Award for Best Novel το 1963.

Ενώ με το Flow My Tears, The Policeman Said, ένα μυθιστόρημα που μιλά για μια διασημότητα που ένα πρωί ξυπνάει σε ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο όμως είναι εντελώς άσημος, κέρδισε το βραβείο John W. Campbell Memorial Award ως το καλύτερο μυθιστόρημα του 1975.

Στα διηγήματα ο Dick έγραψε για ανθρώπους που αγάπησε, τοποθετώντας τους σε φανταστικούς κόσμους που αναρωτιέται την πραγματικότητα των ιδεών και των θεσμών. Όπως είπε κάποτε και ο ίδιος "Στα διηγήματα μου ρωτώ ακόμη και το σύμπαν: Αναρωτιέμαι αν είναι αληθινό, αναρωτιέμαι αν εμείς είμαστε αληθινοί ".

Οι ιστορίες του συχνά βυθίζονται σε ένα σουρεαλιστικό κόσμο με χαρακτήρες που ανακαλύπτουν ότι κάθε τους μέρα δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση που πηγάζει από εξωτερικές οντότητες ή από τα γυρίσματα της τύχης που καθορίζει η συναισθήματική αστάθεια του αφηγητή! Όλα του τα έργα ξεκινούν με την αρχή ότι δεν υπάρχει μια αντικειμενική αλήθεια. Ο Charles Platt έγραψε «Όλα είναι θέμα αντίληψης. Το έδαφος έχει την τάση να αλλάζει θέση κάτω από τα πόδια σου. Ο πρωταγωνιστής μπορεί να ανακαλύψει τον εαυτό του να ζει στο όνειρο κάποιου άλλου, ή μπορεί να εισέλθει σε μια πραγματικότητα που υπό την επήρεια ναρκωτικών θα μοιάζει πιο αληθινή από ότι η πραγματική ζωή, ή να βρεθεί μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν.»

Ο Dick από την ηλικία των 13 έβλεπε περίεργα οράματα, όπως η ιστορία σε ένα περιοδικό με τίτλο «Η αυτοκρατορία πότε δεν θα πάψει», η οποία του αποκαλύπτει τα μυστικά του σύμπαντος. Η τελευταία επαναλαμβανόταν για ένα διάστημα με το κίνδυνο να τον τρελάνει. Ο τίτλος της ιστορίας πάντως θα αναφερθεί σε κάποια από τα διηγήματά του…

Υπήρξε φανατικός αναγνώστης βιβλίων θρησκευτικών, φιλοσοφίας, μεταφυσικών και γνωστικισμού επηρεάζοντας τον πολύ τόσο στο συγγραφικό του έργο όσο και στα οράματά του. Το διαταραγμένο πνευματικό του σύμπαν όμως τον οδήγησε στην χρήση ναρκωτικών, κάτι το οποίο φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο αρχίζει να γράγει στα βιβλία του από το 1974! Πολλά από τα οράματα που είδε προήλθαν από την χρήση αυτών των ουσιών και χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τις γνώσεις του ως υλικό των τελευταίων του βιβλίων! Καθώς ο καιρός περνούσε άρχισε να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην παράνοια, πιστεύοντας ότι παρακολουθείται από την ΚGB ή το FBI, στήνοντας του παγίδες. Κάποτε ισχυρίστηκε ότι οι υπηρεσίες αυτές διέρρηξαν το σπίτι του και του έκλεψαν πολλά έγραφά του, για να δηλώσει αργότερα ότι την διάρρηξη την έκανε ο ίδιος αλλά δεν το θυμόταν! Αυτό τον επηρέασε στο να δημιουργήσει τον ήρωα του A Scanner Darkly

Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι μπορεί να έπασχε από σχιζοφρένια κάτι που μπορεί να επηρέασε το συγγραφικό του έργο.

Πολλοί από τους χαρακτήρες του έχουν ονόματα ανθρώπων που εκτιμούσε ενώ σε κάποιους δεν δίστασε να δώσει και το ίδιο του το όνομα.

Το Valis αποτέλεσε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία του αφού έχει ένα όραμα για το σύμπαν και αποτελεί κάτι σαν αυτοβιογραφία του με μυθιστορηματικά στοιχεία. Είναι μέρος μιας τριλογίας που δεν κατάφερε να τελειώσει.

Παντρεύτηκε και χώρισε 5 φορές. Ενώ έχει 2 κόρες και 1 γιο.

Βιβλία του που ξεχώρισαν:

Time Out of Joint (1959) : Παραβολή που έχει σχέση με το βιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Μιλάει για την πραγματικότητα, την τρέλα, τον χρόνο, τον θάνατο και την σωτηρία!

The Man in the High Castle (1962) (βλέπε παραπάνω)

The Three Stigmata of Palmer Eldritch (1965) Ερωτικό και πολιτικό μαζί, αυτό το έργο του, χαρακτηρίστηκε σαν το «κλασσικό ψυχεδελικό μυθιστόρημα» γιατί βασικό ρόλο παίζουν οι απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούν οι ήρωές του για την επιδίωξη ευτυχίας.

Do Androids Dream of Electric Sheep? (1968) Τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος φτιάχνει ανδροειδή; Έχουν δικαίωμα μιας αληθινής ζωής; Μήπως η όλη εικόνα της θρησκείας μας είναι μια ουτοπία; Περιβάλλον που αφανίζεται και αφανίζει…Όλα εδώ ειπόνωνται…

Ubik (1969) Ποιος είναι ζωντανός και ποιος νεκρός; Η παράνοια και η φαντασία του συγγραφέα σε όλο της το μεγαλείο.

Flow My Tears, The Policeman Said (1974) (βλέπε παραπάνω)

A Scanner Darkly (1977) Στην Αμερική του 2013, όπου το 20% του πληθυσμού είναι εθισμένο στην ουσία "Θ" (ίσον θάνατος), ο πόλεμος των ναρκωτικών ταυτίζεται μ' αυτόν της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο αστυνομικός Μπομπ 'Αρκτορ διατάσσεται αρχικά να κατασκοπεύσει τους τέσσερις καλύτερους φίλους και συγκατοίκους του και στη συνέχεια τον ίδιο του τον εαυτό.

VALIS (1980) (βλέπε παραπάνω)

Ποια έγιναν ταινίες μέχρι σήμερα:

Το Blade Runner (1982) από το βιβλίο του Do Androids Dream of Electric Sheep?

Το Total Recall (1990) από την νουβέλα του We Can Remember It for You Wholesale.

Το Screamers (1995) από τη νουβέλα Second Variety.

Το Minority Report, Impostor (2002) και Paycheck (2003) από τα ομότιτλα μυθιστορήματα του.

A scanner darkly που παίζεται φέτος!

Ο Philip K. Dick υπήρξε μια διαταραγμένη προσωπικότητα που έβλεπε πάντα μπροστά για την εποχή του σαν ένας σύγχρονος προφήτης, χωρίς όμως να λησμονεί το παρόν. Κάθε του έργο έχει να πει κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Θέματα που πραγματεύεται πέρα του τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, είναι η θρησκεία και πως εκμεταλλεύεται την ανάγκη των ανθρώπων να πιστέψουν στο θαύμα. Η καταπίεση που ασκούν οι κυβερνήσεις, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα παιχνίδια συνομωσίας που παίζονται εις βάρος μας. Πως η αλόγιστη τεχνολογική εξέλιξη και χρήση της μπορεί να αλλάξει αρνητικά την ζωή μας. Πως το πάθος για λεφτά, δόξα και υλικά αγαθά μπορεί να σε καταστρέψει.

Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσα να αναφέρω ακόμη, θα σταματήσω όμως εδώ για ευνόητους λόγους! Θα κλίσω λέγοντας πως πολλοί αμφισβήτησαν τα μυαλά του αλλά κανένας την φαντασία, την διορατικότητα και το ταλέντο του.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Πάρα πολύ ωραίο Post Filippaul! πρέπει να έψαξες αρκετά για όλα αυτά ! και ξέρεις κάτι ? Μακάρι να είχα τον ελεύθερο χρόνο να διαβάσω ένα από τα βιβλία γιατί απ'ότι μας γράφεις έχει εξερετικό ενδιαφέρον. Η καλύτερα μακάρι όλα τα εκατομμύρια κόσμου που είναι κολλημένα μερόνυχτα με το WOW και συναφείς βλακείες να διάβαζαν συγγραφείς σαν τον Dick.
Βέβαια έχει και πιασάρικο επίθετο ο άτιμος!!!

Coach Alzheimer είπε...

Giati nomizeis oti ksekinise na diabazei Philip Dick???

Pera apo tin plaka an kapoios endiaferete gia enalaktika senaria tis istorias opos sto Man in the highy Castle ( den to exo diabasei akoma) kalo tha itan na anazitisei to biblio tou Robert Harris "Fatherland" exei ginei kai tainia h akoma kalitera to biblio tou Andrew Roberts "What Might Have Been: Imaginary History from Twelve Leading Historians"

To deutero to sinisto anepifilakta pera apo diaskedastiko einai kai mia kali eukairia na matheis istoria!!!!

P.S.
Zitite magissa gia na me bohthisei na apomakrinoume tin katara pou exei pesei stin AEK.
P.S 2
Episis Zitite Melaxrini me galazia matia gia gnorimia kai oti prokipsei.:-P
Plirofories entos

Filippaul είπε...

Izirider pisteyw oti eidika twra pou teleiwses me ta mathimata tha exeis arketo xrono gia na diavaseis kanena vivlio! Min apogoiteyesai :)

Coach esi exeis kai 2 vivlia tou!!

Ανώνυμος είπε...

Euxaristos na agoraza kanena biblio tou Dick, alla afou ta exeis ola esu, filipaul, giati na kataksodeuomai? *tshphs gkoux gkoux*