Αν και η σημερινή μέρα οφείλει να είναι αφιερωμένη στους ήρωες του 21, μετά τη χθεσινή ξεφτίλα θα προτιμήσω να μιλήσω για κάτι άλλο…Θα αφήσω τον Coach, γνωστό σε όλους μας για το πόσο πονάει αυτό τον τόπο, να ασχοληθεί με αυτούς που πολέμησαν τότε, για να μαγειρεύει και να πίνει μπύρες σήμερα, ξέγνοιαστα και ανέμελα στο γραφικό Newcastle!
Την Παρασκευή που μας πέρασε είχαμε την παγκόσμια μέρα της Μετεωρολογίας! Κάθε 23 του Μάρτη ο Π.Μ.Ο., με τα 187 μέλη σήμερα, γιορτάζει αυτή την μέρα σε ανάμνηση της αντίστοιχης μέρας του 1950 όπου και δημιουργήθηκε αυτός ο οργανισμός! Την Παρασκευή το απόγευμα και μετά από πρόσκληση φίλης συναδέλφου αποφάσισα να παριστώ στον πανελλήνιο συνέδριο Μετεωρολογίας που διεξήχθη στο πολεμικό μουσείο. Η αλήθεια είναι ότι δεν αισθανόμουν ιδιαίτερα άνετα στον χώρο αυτό, καθώς πλαισιωνόμουν κυρίως από στρατιωτικούς και μέλη της Ε.Μ.Υ. με την οποία δεν έχω και την καλύτερη σχέση! Οι διάσημοι ακαδημαϊκοί μετεωρολόγοι έλαμψαν δια της απουσίας τους, όπως και αναμενόταν…
Το συνέδριο είχε σαν θέμα αυτή την χρονιά «Μετεωρολογία των πόλων»,
ενώ η φετινή χρονιά ορίσθηκε ως «Παγκόσμιο πολικό έτος»! Γιατί άραγε;
Αν και αργά, επιτέλους αποφάσισαν να ασχοληθούν λιγάκι και με τους πόλους!
Οι πόλοι θεωρούνται ως τα πιο κρίσιμα σημεία της γης όσο αφορά το κλίμα που θα έχουμε σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο! Η σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου η οποία εικάζεται ότι οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες χωρίς όμως να είμαστε και σίγουροι, έχει σαν αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων στους πόλους. Οι τελευταίοι είναι υπεύθυνοι σε μεγάλο βαθμό για τα ωκεάνια ρέματα κυκλοφορίας που «ρυθμίζουν» και το κλίμα των Ηπείρων μας! Συγκεκριμένα το Gulf Stream, πού είναι το θαλάσσιο ρέμα από τον κόλπο του Μεξικού που οδεύει προς τις ακτές της Δ. Ευρώπης, είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της θερμοκρασίας σε λογικά επίπεδα στις περιοχές της Αγγλίας της Πορτογαλίας και γενικότερα των χωρών Ευρώπης που βρέχονται από τον Ατλαντικό. Χωρίς αυτό, οι περιοχές αυτές θα είχαν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες! Με τον λιώσιμο των πάγων η θερμοκρασία του Gulf Stream θα πέσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί παγετός στις χώρες αυτές. Επίσης η στάθμη του νερού, η οποία ήδη έχει αρχίσει να ανεβαίνει, θα φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου πολλές χώρες (κυρίως οι κάτω) θα κινδυνεύουν με αφανισμό! Σήμερα το σταδιακό λιώσιμο των πάγων έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνετε στην ατμόσφαιρα περισσότερο μεθάνιο ενισχύοντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου! Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι σήμερα είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο όσο αφορά το λιώσιμο των πάγων, που αν μεταφράζονταν με δείκτες ρολογιού η ώρα θα έδειχνε παρά πέντε!
Ποιο θα είναι τελικά το μεθαύριο κανείς δεν γνωρίζει, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πλάθουμε σενάρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο δεν ευαισθητοποιούνται οι αρμόδιοι και όσο οι Αμερικανοί δεν εντάσσονται στην συνθήκη του Κιότο δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για το μέλλον μας.